آنتراکنوز موز Banana anthracnose

بیماری ناشی از قارچ Colleotrichum musae که روی پوست میوه تولید لکه های قهوه ای تا سیاه می دهد. در بعضی موارد این قارچ دم میوه را در خوشه آلوده میکند که در این صورت بیماری بنامblack end یا crown rot نامیده می شود.


کنترل :

1-حذف شاخه های خشکیده

2-تقویت گیاه

3-استفاده از قارچکش های زینب و فربام 1/5 - 2 در هزار

4- کنترل آفات وسایر بیماریها

[ شنبه 8 مهر1391 ] [ ] [ مهندس ایمان کربلایی محمد ]

[ ]

آتشک (Fire Blight)





یکی از بیماری‌های مهم و خطرناک درختان میوه دانه‌دار در جهان و نیز ایران است.این بیماری حتی اگر در برخی مناطق، انتشار کمی هم داشته باشد، خسارات سنگینی را به درختان تحمیل می‌کند. بنابراین لازم است برنامه کنترلی دقیقی برای مهار بیماری در مناطق انتشار آن به اجرا درآید.

این بیماری اولین بار از نیویورک گزارش شده و تا ۲۰۰ سال محدود به آمریکای‌شمالی بود. با ورود مهاجران به آمریکای شمال غربی، این بیماری نیز در این مناطق گسترش پیدا کرد به ‌طوری که تا اوایل سال‌های دهه ۱۹۰۰ به تمام مناطقی که سیب و گلابی در آن کشت می‌شد، سرایت پیدا کرد.
در خارج از ایالات متحده، بیماری اولین بار در سال ۱۹۱۹ از کشور نیوزلند گزارش شد و بعد از آن در اواخر دهه ۱۹۵۰ در انگلستان شیوع پیدا کرد.

پس از آن، بیماری در تمام اروپا و مدیترانه گسترش یافت و خسارات زیادی به درختان میوه وارد کرد. امروزه در کشورهایی که بیماری در آنها گزارش نشده، مقررات سخت قرنطینه‌ای برقرار است.

در ایران، بعد از سال‌ها قرنطینه اولین بار در بهار ۱۳۶۸ از کرج گزارش شد و در حال حاضر از بیماری‌های مهم قرنطینه داخلی است در حالیکه به سرعت مرزهای قرنطینه را در هم شکسته و در حال پیشروی است. این بیماری اکنون در استآنهای تهران، آذربایجان، قزوین، زنجان و... خساراتی در ‌پی دارد.

خسارت این بیماری اصولا متوجه خانواده گیاهان Rosaceae (درختان به، سیب، گلابی، گل‌سرخ و سایر گیاهان زیتنی این تیره و به تازگی گیاه خاکشیر) بوده و عامل بیماری باکتری Erwinia amylovora از خانواده‌ Entrobacteriaceae است. جنس‌های مهمی از باکتری‌ها از جمله جنس مشهور سالمونلا که از باکتری‌های بیماری‌زای انسانی و جانوری است در این خانواده جای می‌گیرند.

ادامه مطلب

[ شنبه 8 مهر1391 ] [ ] [ مهندس ایمان کربلایی محمد ]

[ ]

ویروس آبله ی آلو

تاریخچه ی بیماری و توزیع آنها:

بیماری آبله ی آلو اولین بار در سال 1915 در آلوی بلغاری گزارش شد.در ابتدا این بیماری از قسمت شمالی اروپای شرقی به آهستگی گسترش یافت و در سال 1935 به یوگسلاوی سابق رسید و بعد از آن در سال 1941 به مجارستان رسید و گسترش بیشتر آن از سال 1950 شروع شد که این بیماری به آلمان و سپس به کشورهای لهستان و روسیه و فرانسه و اسپانیا و بیشتر کشورهای اروپای غربی رسید.

علائم:

این ویروس حلقه های کلروتیک روی میوه و برگ گیاه آلوده ایجاد می کند.میوه ی گیاه آلوده کیفیتش پایین است.علائم ایجاد شده وابسته به نوع گیاه ، واریته ، موقعیت گیاه سالم و زمانی که گیاه آلوده شده ، است.بسیاری از درخت ها ممکن است علائم را تا چند سال نشان ندهند.علائم روی میوه های هلوی رسیده شامل حلقه های کلروتیک یا الگوهای خطی است.روی آلو و زردآلو اغلب فرو رفته خواهند شد.همچنین روی هلو و شلیل لکه های زنگ زده دیده می شود.

میزبان:

آلو ، میوه های هسته دار شامل هلو ، شلیل ، زردآلو ، بادام و گیلاس است.گیاهان زینتی هم ممکن است توسط انواعی از ویروس آبله ی آلو آلوده شوند.تعدادی از علف های هرز که جمعیت های زیادی از آنها در مزارع است ، در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفته اند که مشخص شد این ویروس آنها را هم آلوده می کند.

روش های کنترل:

1) دفع یا قرنطینه : بهترین روش برای کنترل ویروس آبله ی آلو این است که از ورود ویروس به مناطق پرورش میوه جلوگیری شود.

2) ریشه کنی : درختان مبتلا توسط ماشین های بولدوزر یا لوازم بریدن درخت ، بریده شود.این خیلی مهم است که برای بریدن درخت ، آن را از ریشه قطع کنیم ، زیرا آشکار و واضح است که آنها سرچشمه و منبع ویروس آبله ی آلو هستند.

3) کنترل حشرات: استفاده از حشره کش ها جمعیت شته ها را می تواند تا حدودی کاهش دهد

4) مهندسی ژنتیک و پرورش گیاه

[ یکشنبه 31 اردیبهشت1391 ] [ ] [ مهندس ایمان کربلایی محمد ]

[ ]

بيماري فوماژين مركبات(دوده‌ي مركبات) citrus sooty mold
بيماري در اثر وجود مواد قندي(عسلك) حاصل از حشرات مكنده بروي مركبات در نواحي گرم و مرطوب عارض مي‌شود.در طي اين شرايط قارچهاي ساپروفيت تكثير و رشد پيدا مي‌كنند. اين قارچهاي ساپروفيت به هيچوجه حالت انگلي نداشته و در نهايت باعث تجزيه عسلك مي‌شود. بيماري از لحظه‌اي كه عسلك حشرات درخت را خيس مي‌كند شروع مي‌شود. معمولا قارچ Capnodium citri روي شاخ و برگ و ميوه مركبات ايجاد كپك مي‌كند.

مبارزه با اين بيماري فقط از طريق كنترل حشرات ايجاد كننده عسلك(شته‌ها و شپشكها) مي‌باشد

بيماري فوماژين مركبات(دوده‌ي مركبات) citrus sooty mold




[ دوشنبه 2 خرداد1390 ] [ ] [ مهندس ایمان کربلایی محمد ]

[ ]

سفيدك داخلي(كركي، كاذب) مو Grapevine downy mildew
سفيدك كركي مو براي اولين بار در جهان درسال 1837 توسط schweinitz درآمريكاي شمالي روي موهاي وحشي مشاهده و ثبت گرديد. بيماري با انتقال پايه‌هاي مقاوم به فيلوكسرا از امريكا به فرانسه و اروپا منتقل شد. شدت خسارت درفرانسه به حدي بود كه صنعت شرابسازي را به ركود كشانيد. بيماري در ايران براي اولين بار درسال 1325 توسط اسفندياري گزارش شد.

عامل بيماري شبه قارچ Plasmopara viticola از خانواده Pronosporacea است كه ميسليوم بدون ديواره عرضي توليد مي‌كند. پاتوژن زمستان را به صورت اُاُسپور در داخل برگهاي مرده وگاهي در ميوه وشاخه مي‌گذراند. برگهاي آلوده نيز با حفظ ميسليوم‌هاي قارچ از نظر زمستان گذراني حائز اهميت هستند.

                                                             


 


بيماري معمولاً بروي برگها، جوانه‌ها، خوشه‌هاي نارس و يا تقريباً رسيده ظاهر مي‌گردند. دراثر حمله قارچ به برگها ابتدا نقاط روشن و غيرمشخص كه حالت روغني دارند ظاهر مي‌شوند. سپس بافتهاي برگ به تدريج مرده ونكروزه مي‌شوند. شاخه‌هاي اصلي نيز ممكن است مرده يا قهوه‌اي شوند جوانه‌هاي جواني كه آلوده مي‌شوند كوتاه مانده اما قطورتر از جوانه‌هاي نرمال به نظر ميرسند. در شرايط مرطوب شاخه‌ها و برگهاي آلوده بوسيله‌ي پوشش سفيدرنگ كه اسپورانجيوفر قارچ است، پوشيده مي‌شوند. آلودگي خوشه‌ها اگر در اول فصل باشد ميوه‌هاي جوان بخصوص حبه‌هاي داخلي خوشه از اندام بار قارچ پوشيده مي‌شوند كه باعث چروكيدگي، چرمي شدن و تغييررنگ ميوه‌ها مي‌گردند.




كنترل:

1- كاپتان wp 50 % و 3 درهزار

2- زينب wp 80 % و 3-2.5 درهزار

3- مانب wp 80 % و 2.5- 2 درهزار



توصيه‌ها: نوبت اول سمپاشي قبل از گلدهي و تكرار آن هر 10- 7 روز بر اساس نياز انجام شود. هرس سبز در كاهش بيماري موثر است.

alt





[ دوشنبه 2 خرداد1390 ] [ ] [ مهندس ایمان کربلایی محمد ]

[ ]